Strony

4 kwietnia 2012

Sos do pizzy

Jak pizza, to i jego nieodłączny element i
kompan- sos pomidorowy.
To jest najlepszy sos do pizzy jaki udało mi się zrobić,
a wierzcie mi lub nie,
przynajmniej 10 jego wersji zrobiłam.
Żaden mi jednak nie odpowiadał
smakowo tak jak ten.
Smaruję nim ciasto- czyli spód pizzy i
podaję go również do polania po wierzchu.
Smakuje nawet na kanapce,
zamiast ketchupu czy innego mazidła.








Składniki:
  • 140 g. przecieru pomidorowego 30%
  • ok. pół szklanki wody przegotowanej
  • 4- 5 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wymieszane zioła zalewamy wrzątkiem i dociskamy,
parzymy ok. 3-4 min.
W tym czasie drobno siekamy lub przeciskamy
przez praskę czosnek, dorzucamy do przecieru
i mieszkamy z przegotowaną, zimną wodą.
Odcedzamy zioła i dodajemy do całości,
doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Ile, rzecz gustu.
Proponuję spróbować najpierw łyżeczkę cukru
i ze 2 szczypty soli i pieprzu,
dokładnie wymieszać i spróbować czy
jest już wystarczająco doprawiony.


2 komentarze:

  1. Hmmm... ciekawe, tylko dlaczego parzysz zioła??? Czy po odciśnięciu nie tracą swojego aromatu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła po zaparzeniu są przyjemniejsze do jedzenia, nie są takie twarde i absolutnie nie tracą aromatu :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)