kompan- sos pomidorowy.
To jest najlepszy sos do pizzy jaki udało mi się zrobić,
a wierzcie mi lub nie,
przynajmniej 10 jego wersji zrobiłam.
Żaden mi jednak nie odpowiadał
smakowo tak jak ten.
Smaruję nim ciasto- czyli spód pizzy i
podaję go również do polania po wierzchu.
Smakuje nawet na kanapce,
zamiast ketchupu czy innego mazidła.
Składniki:
- 140 g. przecieru pomidorowego 30%
- ok. pół szklanki wody przegotowanej
- 4- 5 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- cukier
Wymieszane zioła zalewamy wrzątkiem i dociskamy,
parzymy ok. 3-4 min.
W tym czasie drobno siekamy lub przeciskamy
przez praskę czosnek, dorzucamy do przecieru
i mieszkamy z przegotowaną, zimną wodą.
Odcedzamy zioła i dodajemy do całości,
doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Ile, rzecz gustu.
Proponuję spróbować najpierw łyżeczkę cukru
i ze 2 szczypty soli i pieprzu,
dokładnie wymieszać i spróbować czy
jest już wystarczająco doprawiony.
Hmmm... ciekawe, tylko dlaczego parzysz zioła??? Czy po odciśnięciu nie tracą swojego aromatu???
OdpowiedzUsuńZioła po zaparzeniu są przyjemniejsze do jedzenia, nie są takie twarde i absolutnie nie tracą aromatu :)
Usuń