Strony

6 czerwca 2012

Penne w sosie grzybowym

Zostało mi troszkę grzybków suszonych po ostatnim
sosie grzybowym z wołowiną,
więc postanowiłam je wykorzystać.
Zrobiłam sos z grzybami, cebulką i makaronem.
Wyszło przepysznie!
Sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, do wszystkich klusków,
do ziemniaków czy do kasz.
Takie sosy są niezastąpione!
A smak i zapach- poezja.




Składniki:
  • 20 dkg makaronu penne
  • 1-2 garście suszonych grzybów
  • 1 cebule 
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Grzyby dokładnie płuczemy i
gotujemy w osolonej wodzie przez godzinę,
przecedzamy, wlewamy czystą wodę i
gotujemy je jeszcze przez 15 minut.
Na maśle i oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Wystudzone grzybki kroimy w mniejsze części i wrzucamy do cebuli.
Całość chwilę podsmażamy, posypujemy mąką
i stopniowo wlewamy wodę z grzybów-
cały czas mieszając. Sos ma być gęsty.
Kiedy się zagotuje, dolewamy śmietankę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Makaron łączymy z sosem,
na koniec można posypać pietruchą.

Penne można zastąpić każdym innym makaronem.


1 komentarz:

  1. Jak ja kocham grzybowe wariacje! I jeszcze do tego makaron... pychota! Zdecydowanie zazdroszczę obiadku :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)