Strony

14 czerwca 2012

Zupa jarzynowa z cukinią

Kolejna odsłona naszej polskiej jarzynówki.
Ta zupa jest tak uniwersalna, że można do niej dodać naprawdę wszystko.
I pieczarki i pomidory i fasolkę, mięso, kukurydzę czy nawet kiełbasę.
Zupa jarzynowa- warzywna to jedna z moich ulubionych zup.
Uwielbiam do niej dodawać wszystko, co tylko mam pod ręką.
I zawsze wychodzi rewelacyjna!
Zwykłą jarzynową można troszkę urozmaicić, chociażby zmianą kształtu warzyw.
Marchewkę można pokroić nożykami do frytek.
Młode i malutkie ziemniaki zamiast w kostkę- można pokroić w plasterki.
Cukinię tak samo.
Zupa od razu wygląda inaczej i myślę, \
że taka kolorowa zachęci nawet dzieciaczki do zjedzenia.
Polecam, jest pyszna!!!






Składniki:
  • 2 małe kości od schabu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 mały brokuł
  • 1 mały kalafior
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól& pieprz

Do dużego gara wkładamy dokładnie umyte kości
i zalewamy zimną wodą- do połowy wysokości garnka.
Dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy, kiedy pojawią się szumowiny-
wyławiamy je i dodajemy listki i ziele.
Ziemniaki i marchewki skrobiemy, myjemy i kroimy w talarki.
Dodajemy je do wywaru i gotujemy około 15 minut.
Kalafiora i brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i dodajemy do zupy.
Kabaczka myjemy, kroimy w talarki i dodajemy do całości.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, wlewamy śmietankę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.



5 komentarzy:

  1. gotuję prawie identyczną, nie dodaję tylko śmietany. Pyszna letnia zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez śmietany też jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow... 30% śmietanka do lekkiej zupy jarzynowej... robi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 2-3 litry zupy 100 ml śmietanki nie robi wrażenia :) Poza tym, można dodac inną śmietanę Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zupka pychotka....jest dobra też miksowana :))

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)