nam tak bardzo, że musiałam zrobić jeszcze wersję z botwinką.
Bardzo fajny smak, pyszna zimna,
orzeźwiająca i letnia zupa.
Poza tym ma jeden bardzo ważny plus- oprócz tego, że jest tak smaczna oczywiście,
jest ekspresowa!
Pokrojenie warzyw zajmuje kilka chwil, a ugotowanie młodych buraczków-
jakieś 15 minut.
Jednym słowem rewelacja!
Składniki:
- 1 litr zsiadłego mleka
- jajka ugotowane na twardo
- pęczek botwinki
- kilka rzodkiewek
- 2 długie ogórki
- szczypiorek
- sól i pieprz
Botwinkę dokładnie myjemy,
obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, jakieś 2-3 cm nad buraczkami.
Gotujemy 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie ogórka, szczypiorek i rzodkiewki
myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Zalewamy je zsiadłym mlekiem, dodajemy buraczki, mieszamy
i ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy jajko.
Idealny na taką pogodę;0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com