4 lipca 2012

Chłodnik z botwinką

Chłodnik z ogórka posmakował
nam tak bardzo, że musiałam zrobić jeszcze wersję z botwinką.
Bardzo fajny smak, pyszna zimna,
orzeźwiająca i letnia zupa.
Poza tym ma jeden bardzo ważny plus- oprócz tego, że jest tak smaczna oczywiście,
jest ekspresowa!
Pokrojenie warzyw zajmuje kilka chwil, a ugotowanie młodych buraczków-
jakieś 15 minut.
Jednym słowem rewelacja!








Składniki:
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • jajka ugotowane na twardo
  • pęczek botwinki
  • kilka rzodkiewek
  • 2 długie ogórki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Botwinkę dokładnie myjemy,
obieramy i kroimy w kosteczkę.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, jakieś 2-3 cm nad buraczkami.
Gotujemy 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie ogórka, szczypiorek i rzodkiewki
myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Zalewamy je zsiadłym mlekiem, dodajemy buraczki, mieszamy
i ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy jajko.





1 komentarz:

  1. Idealny na taką pogodę;0
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...