znane śniadanie w Polsce.
Robiona na skwarkach z boczku,
słoniny, czy z samą cebulką.
Do jajecznicy można dorzucić wszystko,
dosłownie wszystko-
pieczarki, paprykę, wędliny, cebulę,
oliwki, pomidory, kapary,
kurczaka, wszystkie zioła,
czy nawet ziemniaki (frittata).
Jest pyszna w każdej formie.
A ta z cebulką i pomidorami-
chyba moja ulubiona!
Uwielbiam ją nakładać na
świeżutką bułkę.
Szybko, prosto, pysznie i syto!
Składniki:
- 6 jajek
- 3 pomidory
- 100-150 ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- sól& pieprz
Na maśle podsmażamy pokrojoną
w kostkę cebulę.
Pomidory sparzamy we wrzątku,
obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i
dorzucamy do złotej cebulki.
Smażymy 5 minut.
Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia,
sprawdzamy ich świeżość i jeśli chcemy-
pozbywamy się zarodków.
Ja zawsze to robię.
Do jajek wlewamy mleko, dokładnie mieszamy
i dodajemy do cebuli i pomidorów.
Smażymy, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Posypujemy szczypiorkiem.
najlepsza letnia jajecznica:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie się zgadzam!:)
Usuń