do garnka ląduje wszystko
co ma się pod ręką.
Można dodać i każdy rodzaj mięsa
i wszystkie warzywa.
Taką zupę robię przeważnie w sezonie,
kiedy warzywka są młode.
Wtedy śmieciowa smakuje najlepiej.
A co najlepsze-
nic się nie zmarnuje.
Pyszna, zdrowa, pachnąca i
naładowana bombą
witaminową zupa.
Można ją zmiksować i wyjdzie
gęsty i pożywny krem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 młode marchewki
- 1/4 główki kapusty
- 3-4 garście fasolki
- 100 ml mleka albo śmietanki 30%
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól& pieprz
Do garnka wlewamy 2,5-3 litry zimnej wody.
Ziemniaki i marchewki skrobiemy, dokładnie myjemy
i kroimy na mniejsze kawałki.
Fasolki myjemy, odcinamy im końce i
kroimy na pół.
Kapustę szatkujemy.
Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa,
dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i
delikatnie solimy.
Gotujemy ok 20-30 minut.
Dodajemy mleko albo śmietankę i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Spodobało mi sie to określenie śmieciowa ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń