Strony

21 lipca 2012

Zupa śmieciowa

Ta zupa to typowa śmieciówka,
do garnka ląduje wszystko
co ma się pod ręką.
Można dodać i każdy rodzaj mięsa
i wszystkie warzywa.
Taką zupę robię przeważnie w sezonie,
kiedy warzywka są młode.
Wtedy śmieciowa smakuje najlepiej.
A co najlepsze-
nic się nie zmarnuje.
Pyszna, zdrowa, pachnąca i
naładowana bombą
witaminową zupa.
Można ją zmiksować i wyjdzie
gęsty i pożywny krem.








 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 młode marchewki
  • 1/4 główki kapusty
  • 3-4 garście fasolki 
  • 100 ml mleka albo śmietanki 30%
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól& pieprz

Do garnka wlewamy 2,5-3 litry zimnej wody.
Ziemniaki i marchewki skrobiemy, dokładnie myjemy
i kroimy na mniejsze kawałki.
Fasolki myjemy, odcinamy im końce i
kroimy na  pół.
Kapustę szatkujemy.
Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa,
dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i
delikatnie solimy.
Gotujemy ok 20-30 minut.
Dodajemy mleko albo śmietankę i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


2 komentarze:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)