7 lipca 2012

Chłopski garnek z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami

Chłopski garnek to danie
typowo dla osób, nie tylko panów,
które lubią zjeść dobrze,
syto, tłusto i smacznie.
Ale nie tylko, to doskonała alternatywa
dla kociołka, czy różnych zapiekanek.
Często robię to danie w sezonie na
młode ziemniaki-
one doskonale komponują się ze smakiem
dobrej polskiej kiełbasy i całej reszty.
Danie zadowoli każdego,
jest pyszne, bardzo syte i ostre-
dzięki papryczkom chili.
Na sobotni, niedzielny obiad-
rewelacja!








Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 50-60 dkg różnych kiełbas
  • 5 młodych cebuli
  • 50 dkg pieczarek
  • olej
  • 2 papryczki chili
  • sól& pieprz

Ziemniaki skrobiemy, albo dokładnie myjemy,
koimy na grube plastry i
gotujemy w osolonej wodzie.
Nie mogą się rozpadać, także trzeba je pilnować.
W międzyczasie na oleju podsmażamy
pokrojone w plastry cebule,
następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę.
Wszystko podsmażamy aż będzie rumiane.
Dokładnie myjemy i kroimy pieczarki i chili-
dodajemy do całości.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do gara z
resztą składników i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.



3 komentarze:

  1. faktycznie to jest danie z typu: danie- paliwo, ale jak ktos może sobie pozowlić, bo ma gdzie to potem spalić to dlacego nie :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie,wkrotce wykorzystam ten przepis w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...