typowo dla osób, nie tylko panów,
które lubią zjeść dobrze,
syto, tłusto i smacznie.
Ale nie tylko, to doskonała alternatywa
dla kociołka, czy różnych zapiekanek.
Często robię to danie w sezonie na
młode ziemniaki-
one doskonale komponują się ze smakiem
dobrej polskiej kiełbasy i całej reszty.
Danie zadowoli każdego,
jest pyszne, bardzo syte i ostre-
dzięki papryczkom chili.
Na sobotni, niedzielny obiad-
rewelacja!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 50-60 dkg różnych kiełbas
- 5 młodych cebuli
- 50 dkg pieczarek
- olej
- 2 papryczki chili
- sól& pieprz
Ziemniaki skrobiemy, albo dokładnie myjemy,
koimy na grube plastry i
gotujemy w osolonej wodzie.
Nie mogą się rozpadać, także trzeba je pilnować.
W międzyczasie na oleju podsmażamy
pokrojone w plastry cebule,
następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę.
Wszystko podsmażamy aż będzie rumiane.
Dokładnie myjemy i kroimy pieczarki i chili-
dodajemy do całości.
Ugotowane ziemniaki dodajemy do gara z
resztą składników i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
faktycznie to jest danie z typu: danie- paliwo, ale jak ktos może sobie pozowlić, bo ma gdzie to potem spalić to dlacego nie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie,wkrotce wykorzystam ten przepis w swojej kuchni
OdpowiedzUsuń