zastąpić ziemniaki do obiadu.
Pasuje do ryb, mięs czy kotletów.
Ja użyłam świeżego kalafiora,
ale oczywiście można go zastąpić mrożonym.
Gałka muszkatołowa fajnie
podkreśla smak delikatnego kalafiora,
a masło i mleko nadaje idealnej konsystencji.
Kalafiorowe puree jest naprawdę pyszne!
Idealny dodatek do dań.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól& pieprz
Kalafiora dokładnie myjemy,
dzielimy na różyczki i gotujemy
w osolonym wrzątku do miękkości.
Odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka.
Dolewamy mleka i dodajemy masło.
Gotujemy jeszcze 5-6 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Blendujemy albo rozdrabniamy widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)