Chrupiące i soczyste warzywa z
długimi nitkami makaronu
oplecione sosem Teriyaki i sojowym.
Do tego można dodać mięso,
pokrojoną w cienkie paseczki wieprzowinę czy wołowinę,
kurczak też będzie pasował.
Polecam jeszcze posypać po wierzchu sezamem,
ja niestety tego nie zrobiłam,
bo nie miałam-
ale to dodatkowo wzbogaci smak.
Zamiast zwykłego makaronu można
oczywiście dodać sojowy czy ryżowy.
Bardzo szybkie, wręcz ekspresowe danie,
pyszne, syte i mało kaloryczne.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście-
to szczerze polecam!
Składniki:
(2 porcje)
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki pomarańczowej
- 5 liści sałaty rzymskiej
- 1/3 cebuli
- 4 pieczarki
- garstka grzybków mun
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 1- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- kilka kropli soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- 20 dkg. makaronu spaghetti
- sól
Makaron gotujemy al dente w
osolonym wrzątku wg. przepisu na opakowaniu.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka,
resztę warzyw dokładnie myjemy i
kroimy w cienkie paseczki.
Grzybki moczymy przez chwilę we wrzątku i również kroimy.
Na największym ogniu na patelni
podsmażamy wszystkie warzywa oprócz sałaty na oleju.
Ma to trwać około 5 minut.
Szybko i intensywnie, co chwilę mieszamy.
Po tym czasie dodajemy odcedzony makaron
i wszystko razem mieszamy.
Dodajemy sałatę.
Smażymy przez minutę.
Dolewamy do smaku sosy i sok z cytryny.
Uwielbiam stir fry a Twój wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Smażony makaron to jedno z moich comfort food, uwielbiam go :) Chociaż u mnie to bardziej przypomina jakąś nieokiełznaną mieszaninę warzyw i makaronu, u Ciebie wygląda zdecydowanie lepiej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
i jeszcze tak wiosennie wygląda....
OdpowiedzUsuń