z mnóstwem witamin.
Ja użyłam sałaty rzymskiej,
ale oczywiście można ją zamienić na każdą inną.
Do tego pomidorki, jajko i tuńczyk.
I oczywiście własnoręcznie zrobiony sos winegret-
nie 'winigret' jak to mówi znana polska restEŁratorka.
Zamiast octu dodałam sok z cytryny,
a zamiast musztardy dijon musztardę bawarską,
która spisała się na medal.
Do sałatki można dodać oczywiście cebulę, paprykę,
co mamy pod ręką, do sosu można przecisnąć ząbek czosnku-
wszystko według gustu.
Ja zjadłam ją przed pracą,
więc wolałam ominąć te dwa składniki.
Sałatka jest syta, cieszy oko i podniebienie.
Polecam na śniadanie czy szybki obiad.
Składniki:
(na 1 osobę)
- 3 liście sałaty rzymskiej
- 1 jajko
- 2 pomidorki
- 2 łyżki tuńczyka w zalewie
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól& pieprz
Sałatę i pomidorki myjemy i kroimy
(bądź sałatę rwiemy) na mniejsze części.
Jajko gotujemy na twardo ok. 8 minut od momentu
zagotowania się wody i kroimy w cząstki.
Sos:
Musztardę, oliwę i wyciśnięty sok z cytryny dokładnie mieszamy
i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Na sałacie układamy pomidorki, jajko i
tuńczyka, polewamy sosem i gotowe.
O tak, czosnek jest dosc klopotliwy towarzysko ;) A salatka zapowiada sie naprawde smacznie!
OdpowiedzUsuń