Strony

20 stycznia 2013

Zupa krem z porów

Kolejna odsłona zupy krem,
tym razem krem z porów.
Gęsta, szybka w przygotowaniu,
mało składnikowa i naprawdę pyszna.
Mogłoby się wydawać,
że dosyć uboga, ale to jest taka paleta smaku...
Mmmmmm...!
Zupa jest bardzo syta i po miseczce człowiek ma dość.
Można do niej dodać jeszcze marchewkę,
pietruszkę, wiem, że Mamuśka tak robi.
Można też doprawić śmietanką pod koniec.
Zupę można podać posypaną serem żółtym,
grzankami, czy też zwykłą pokrojoną kromką chleba.
W każdej opcji smakuje świetnie.
Zupa w 20 minut gotowa,
polecam!



Składniki:
  • 2 duże pory
  • 1,5 l. wody
  • 1 cebula
  • 4-5 szt. małych ziemniaków
  • 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • 50 g masła
  • sól& pieprz
 Pory kroimy wzdłuż i myjemy w środku, kroimy w paseczki.
W garnku rozpuszczamy masło,
dodajemy pory i pokrojoną w kostkę cebulę, solimy.
Podsmażamy ok. 5 minut, tak aby zmiękły.
Zalewamy wodą i dodajemy obrane, umyte i
pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładki krem.




2 komentarze:

  1. Zrobiłam tą zupe skuszona opisem, w dodatku lubię sałatki z porem.Zupa mnie rozczarowała.. w sumie spodziewałam się ,,takiego smaku,, ale jest to mdławe,nie wiem.. może jutro dodam czosnku do niej,albo szczypiorku,czy koperku a może doprawie na ostro,w kazdym bądz razie jej nie powtórzę w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale każdy krem będzie mdły jak go dobrze nie doprawisz :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)