Strony

2 marca 2013

Zupa z krewetkami i trawą cytrynową

Tyle zapachów i smaków w jednej zupie.
To naprawdę rzadkość!
Wywar ugotowany na świeżej trawie cytrynowej,
czosnku i imbiru-
idealna podstawa na pyszną zupę.
Zupę podałam z makaronem,
zwykłym spaghetti, tylko dlatego,
że nie miałam w zapasie
makaronu ani ryżowego ani sojowego.
Imbir suszony warto zamienić na świeży, wcześniej obrany.
Zupa jest szybka, treściwa, wartościowa i myślę,
że zachwyci każdego smakosza owoców morza.






Składniki:
(na 4-5 porcji)
  • ok. 15 krewetek tygrysich
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 papryczki chili 
  • 5 pieczarek
  • sałata zielona
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 2-3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • makaron

Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody,
dodajemy do niej zmiażdżoną trawę cytrynową,
3 pokrojone ząbki czosnku i 1 łyżeczkę imbiru.
Wywar gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy umyte i pokrojone
papryki- w kostkę i pieczarki- w plasterki.
Wlewamy sosy i jeszcze jedną łyżeczkę imbiru.
Gotujemy 10 minut.
Krewetki wrzucamy na sam koniec-
gotujemy ok. 5 minut i wyłączamy ogień.
Na talerzu układamy makaron,
posypujemy umytą i porwaną sałatą,
wszystko zalewamy gorącą zupą.



2 komentarze:

  1. Fajnie wygląda ta zupka :) I z tymi krewetkami też na pewno smakuje pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno smakowita :) robiłam niedawno podobną, tyle że pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)