To naprawdę rzadkość!
Wywar ugotowany na świeżej trawie cytrynowej,
czosnku i imbiru-
idealna podstawa na pyszną zupę.
Zupę podałam z makaronem,
zwykłym spaghetti, tylko dlatego,
że nie miałam w zapasie
makaronu ani ryżowego ani sojowego.
Imbir suszony warto zamienić na świeży, wcześniej obrany.
Zupa jest szybka, treściwa, wartościowa i myślę,
że zachwyci każdego smakosza owoców morza.
Składniki:
(na 4-5 porcji)
- ok. 15 krewetek tygrysich
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 papryczki chili
- 5 pieczarek
- sałata zielona
- 1 laska trawy cytrynowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- makaron
Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Do garnka wlewamy 1,5 l zimnej wody,
dodajemy do niej zmiażdżoną trawę cytrynową,
3 pokrojone ząbki czosnku i 1 łyżeczkę imbiru.
Wywar gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy umyte i pokrojone
papryki- w kostkę i pieczarki- w plasterki.
Wlewamy sosy i jeszcze jedną łyżeczkę imbiru.
Gotujemy 10 minut.
Krewetki wrzucamy na sam koniec-
gotujemy ok. 5 minut i wyłączamy ogień.
Na talerzu układamy makaron,
posypujemy umytą i porwaną sałatą,
wszystko zalewamy gorącą zupą.
Fajnie wygląda ta zupka :) I z tymi krewetkami też na pewno smakuje pycha.
OdpowiedzUsuńna pewno smakowita :) robiłam niedawno podobną, tyle że pomidorową :)
OdpowiedzUsuń