Strony

3 maja 2013

Cukinia faszerowana- bez pieczenia

Ta cukinia to niebo w gębie!
Lekka, pyszna, dietetyczna i szybka.
Nie potrzebny jest piekarnik,
bo cukinię gotujemy, a trwa to dosłownie 5 minut.
Jest chrupiąca, idealna, a farsz...
Cukinię nafaszerowałam kurczakiem,
ryżem i pomidorami.
Mmmmmmmm.... poezja!
Ja użyłam ugotowanego i
obranego z kości mięsa z kurczaka- z rosołu,
w ostateczności można dodać
piersi z kurczaka drobno pokrojonej.
Nie będę się już rozpisywać,
musicie tego spróbować!



Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 10 dkg ryżu- dowolnego
  • ok. 10 dkg mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 małego pomidora
  • 1 łyżka oleju
  • sól& pieprz
Cukinię dokładnie myjemy,
kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek.
Wkładamy ją do garnka- grubsza część na dół,
zalewamy szklanką wody,
przykrywamy i gotujemy jakieś 5 min.
Nie przejmujcie się jak będzie wystawać.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,
dodajemy miąższ z cukinii, mięso, pomidory i
ugotowany na sypko ryż.
Wszystko smażymy ok. 5 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię napełniamy farszem.

1 komentarz:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)