Strony

9 maja 2013

Kritharaki- grecka przystawka

Kritharaki to danie typowo greckie,
na Cyprze podaje się je w hotelach na przystawkę.
Nazwa pochodzi od makaronu-
kritharaki, czyli makaron orzo.
Jeżeli natomiast nie macie w domu orzo,
to spokojnie możecie użyć jakiegoś małego makaronu.
Danie jest bardzo szybkie,
jednogarnkowe i naprawdę smakowite.
Makaron wrzucamy do sosu surowy,
dzięki czemu powstaje bardzo smaczny i gęsty sosik.
Polecam na espresowy obiad.
No to do dzieła!





Składniki:
  • 250 gr. makaronu Kritharaki- orzo
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbków czosnku
  • ok. 15 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • sól& pieprz

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek,
ma być ładnie zrumieniona,
do cebuli dodajemy umyte i
drobno pokrojone pieczarki i
dusimy przez 5 min.
Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów i
dolewamy 1,5 puszki wody.
Kiedy zawrze wrzucamy opłukany wcześniej makaron.
Gotujemy wg przepisu na opakowaniu,
często mieszając.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Proponuję zostawić na jakieś 2-3 minuty pod przykryciem.

2 komentarze:

  1. musze to zrobić i zjeść!

    zapraszam na tortillę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już za dwa miesiące będę się wygrzewać na greckiej plaży i mam nadzieję, że potem trafię w hotelu na takie apetyczne przystawki! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)