na Cyprze podaje się je w hotelach na przystawkę.
Nazwa pochodzi od makaronu-
kritharaki, czyli makaron orzo.
Jeżeli natomiast nie macie w domu orzo,
to spokojnie możecie użyć jakiegoś małego makaronu.
Danie jest bardzo szybkie,
jednogarnkowe i naprawdę smakowite.
Makaron wrzucamy do sosu surowy,
dzięki czemu powstaje bardzo smaczny i gęsty sosik.
Polecam na espresowy obiad.
No to do dzieła!
Składniki:
- 250 gr. makaronu Kritharaki- orzo
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbków czosnku
- ok. 15 dkg pieczarek
- 2 łyżki oleju
- sól& pieprz
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek,
ma być ładnie zrumieniona,
do cebuli dodajemy umyte i
drobno pokrojone pieczarki i
dusimy przez 5 min.
Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów i
dolewamy 1,5 puszki wody.
Kiedy zawrze wrzucamy opłukany wcześniej makaron.
Gotujemy wg przepisu na opakowaniu,
często mieszając.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Proponuję zostawić na jakieś 2-3 minuty pod przykryciem.
musze to zrobić i zjeść!
OdpowiedzUsuńzapraszam na tortillę :)
Już za dwa miesiące będę się wygrzewać na greckiej plaży i mam nadzieję, że potem trafię w hotelu na takie apetyczne przystawki! :)
OdpowiedzUsuń