6 lipca 2013

Zupa pomidorowa- najlepsza

Królowa polskich zup- pomidorowa.
Uwielbiana chyba przez wszystkich.
Jest tania, prosta i niesamowicie smaczna.
Robiona ze świeżych pomidorów, z pomidorów z puszki,
z przecierów, koncentratów, passat.
W każdej wersji smakuje rewelacyjnie.
U mnie w domu pomidorówka była zawsze albo z ryżem albo z makaronem,
tym cieniutkim- z nitkami.
Z tym makaronem smakuje mi najbardziej.
Podstawą mojej zupy pomidorowej jest esencjonalny i pyszny wywar z warzyw.
Nie gotuję jej na mięsie, choć oczywiście wedle gustu i upodobań można go dorzucić.
Jak wywar, czyli baza i podstawa zupy wyjdzie dobry,
to zupa na pewno nie zawiedzie oczekiwań.
Zupa wychodzi dosyć gęsta, a nie ma w niej ani grama mąki.
Warzywa możecie dodatkowo zmiksować przed dodaniem przecieru.
Zazwyczaj korzystam z przecieru pomidorowego 28-30% i taki właśnie polecam.
Wychodzi najlepsza zupa pomidorowa na świecie-
tak przynajmniej twierdzi kilka osób włącznie z moim młodszym bratem Maxem,
z czego jestem cholernie zadowolona! ;-)






Składniki:
  • 2,5 l zimnej wody
  • 400 ml przecieru pomidorowego 28-30%
  • 2- 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz


Warzywa obieramy, myjemy i kroimy.
Marchewkę i pietruszkę kroję w słupki, pora na krzyż, selera na pół.
Cebulę dobrze myjemy i przecinamy na pół, zostawiamy ją w łupinie.
Warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę soli dodajemy do zimnej wody
i gotujemy 1-1,5 godziny pod przykryciem.
Po tym czasie dodajemy przecier.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy,
dokładnie mieszamy i wlewamy do gara.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...