Strony

15 sierpnia 2013

Jednogarnkowiec z ziemniakami, mięsem mielonym, pomidorami, cukinią i papryką

Dzisiaj w ogóle nie miałam koncepcji ani pomysłu na obiad.
W lodówce co prawda pełno,
ale niczego ciekawego nie widziałam...
Czasami mam takie dni,kiedy kompletnie nic mi się nie podoba.
Wrzuciłam do gara więc najbardziej kolorowe warzywa i ziemniaki.
Bez mięcha nie mogło się obejść i dodałam mięso mielone wieprzowo- wołowe.
Możecie je zamienić na inne.
Całość podkreśla ziele angielskie, liść laurowy i
kopniak od ostrej papryczki, którą mam pod ręką na parapecie.
Zapachy w domu były tak smakowite, że nie mogłam się już doczekać!
Palce lizać !!





Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 5 pomidorów
  • 3 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 ostra papryczka
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 duży listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • ser żółty- do posypania
  • sól i pieprz


Cebule kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w garnku na oleju.
Jak się zeszkli dodajemy mięso i smażymy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki, warzywa w sporą kostkę
(pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki)
Do mięsa wrzucamy ziemniaki, ziele angielskie,
liść laurowy, pomidory i zalewamy 500ml zimnej wody.
Gotujemy 15 minut bez przykrycia.
Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i
gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a warzywa dalej chrupiące.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość można posypać żółtym serem.


5 komentarzy:

  1. Z psiankowatych brakuje tutaj tylko bakłażana ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, bogactwo smaków, kolorów i... witamin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam !! :_) a ile mycia mniej ! :D

      Usuń
  3. Jednogarnkowiec będzie jutro u mnie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, bardzo się cieszę! Będę bacznie obserwowac efektu końcowego! :)))

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)