W lodówce co prawda pełno,
ale niczego ciekawego nie widziałam...
Czasami mam takie dni,kiedy kompletnie nic mi się nie podoba.
Wrzuciłam do gara więc najbardziej kolorowe warzywa i ziemniaki.
Bez mięcha nie mogło się obejść i dodałam mięso mielone wieprzowo- wołowe.
Możecie je zamienić na inne.
Całość podkreśla ziele angielskie, liść laurowy i
kopniak od ostrej papryczki, którą mam pod ręką na parapecie.
Zapachy w domu były tak smakowite, że nie mogłam się już doczekać!
Palce lizać !!
Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 kg małych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 pomidorów
- 3 papryki
- 1 cukinia
- 1 ostra papryczka
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 duży listek laurowy
- 2 łyżki oleju
- ser żółty- do posypania
- sól i pieprz
Cebule kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w garnku na oleju.
Jak się zeszkli dodajemy mięso i smażymy.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki, warzywa w sporą kostkę
(pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki)
Do mięsa wrzucamy ziemniaki, ziele angielskie,
liść laurowy, pomidory i zalewamy 500ml zimnej wody.
Gotujemy 15 minut bez przykrycia.
Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i
gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a warzywa dalej chrupiące.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość można posypać żółtym serem.
Z psiankowatych brakuje tutaj tylko bakłażana ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jednogarnkowe dania, bogactwo smaków, kolorów i... witamin :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam !! :_) a ile mycia mniej ! :D
UsuńJednogarnkowiec będzie jutro u mnie na obiad :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo się cieszę! Będę bacznie obserwowac efektu końcowego! :)))
Usuń