Strony

16 grudnia 2013

Zupa z polędwiczką wieprzową, cukinią, papryką i pieczarkami

Taka zupa śmieciowa- to znaczy, że można do niej wrzucić wszystko
dosłownie wszystkie warzywka na które mamy ochotę.
Żeby zupa była bardziej treściwa dorzuciłam do niej mięso,
a mianowicie polędwiczkę wieprzową.
A to dlatego, że byłam bardzo głodna, a wiadomo, że polędwiczka gotuje się szybko.
Do zupy dorzuciłam ziemniaki, cukinię, paprykę, pora, pieczarki,
wszystko doprawiłam przecierem pomidorowym i kminkiem,
który dodał fajnego kopa zupie i cudownego smaku.
Możecie też dodać do zupy śmietanę, wtedy jest jeszcze lepsza!
Zupa od momentu wstawienia na gaz jest gotowa w 30 minut,
co jest jej wielką zaletą bo wygląda jakbyśmy się przy niej nieźle narobili.
Pyszna, kolorowa, pachnąca i szybka.








Składniki:
  • 40 dkg polędwiczki wieprzowej
  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 20 dkg pieczarek
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kminek mielony
  • sól i pieprz





Do 2,5 l wody wrzucamy obrane, umyte i
pokrojone ziemniaki, pora i umytą i pokrojoną w kostkę polędwiczkę.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy przez ok. 10 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki i papryki, dodajemy do gara.
Po kolejnych 15 minutach dodajemy pokrojoną w talarki cukinię-
nie kroimy za cienko bo się rozpadnie.
Gotujemy jeszcze 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy,
doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.





2 komentarze:

  1. Świetna zupa, teraz po całym świątecznym obżarstwie marzyła by mi się miska takiej prostej zupy z dużą ilością warzyw :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)