Strony

9 lutego 2014

Żółte mięsko

Żółte mięsko to kultowy przepis mojej Mamuśki,
który powstał specjalnie dla mojego Brata.
Max jako małe dziecko strasznie wybrzydzał, tego nie,
tamtego nie, nic mu nie pasowało i nic mu nie smakowało.
Aż tu nagle czary mary hokus pokus i
powstało to właśnie rewelacyjne i bardzo szybkie danie,
nazwane z wiadomych powodów przez Maxa żółte mięsko.
Żółte mięsko to nic innego jak kurczak z kurkumą i pieprzem cytrynowym.
Mamuśka lubi pieprz cytrynowy więc sypie go często do różnych dań,
ja używam go rzadziej, natomiast do tego kurczaka pasuje idealnie.
Świetnie podrasowuje smak i nadaje świeżości.
Max preferuje pierś z kurczaka, bo nie ma tam żadnych 'flaków',
choć my i tak zawsze wszystkie żyłki i tłuszcz wykrawamy, bo nikt u nas tego nie lubi ;-)
Jeżeli kupicie piersi z kury, to zróbcie z jednej piersi kilka mniejszych kawałków. 
Ja natomiast wykorzystałam wytrybowane podudzia z kurczaka,
które świetnie się tu sprawdziły, są soczyste i mięciutkie.
Danie jest bardzo szybkie, najlepiej smakuje podane z ryżem.
Polecam z pełnym przekonaniem bo kurczak jest naprawdę pyszny !





Składniki:
  • 1 kg podudzi/piersi z kury
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżki vegety
  • szczypta ostrej papryki
  • 2-3 łyżki oleju




Mięso myjemy i wycinamy brzydkie kawałki.
Mąkę łączymy z pieprzem, kurkumą, vegetą i ostrą papryką, dokładnie mieszamy.
Każdy kawałek kurczaka obtaczamy w mące i
 smażymy w głębszym garnku na rozgrzanym oleju.
Kurczak ma się ściąć.
Kiedy każdy kawałek jest obsmażony,
zalewamy kurczaka wodą tak aby mięso było prawie w całości zakryte i
dusimy ok 20 minut.
Na koniec w razie konieczności doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem cytrynowym.








1 komentarz:

  1. Żółte mięsko było już testowane. Całkiem smaczne.Odkryłam właśnie istnienie pieprzu cytrynowego dzięki "żółtemu mięsku". Pychota

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)