31 maja 2012

Placuszki z cuknii

Bardzo smaczne i lekkie danie,
zwłaszcza jeśli ma się 5 minut na zrobienie obiadu.
Dosłownie 5 minut-
bo placuszki są ekspresowe!
Są pyszne i delikatne,
a jestem pewna, że pokochają je
również dzieci.








Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej
  • sól& pieprz

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy jajko, mąkę,
delikatnie solimy i pieprzymy.
Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju
smażymy niewielkie placuszki.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik kuchenny,
tak aby odsączyć je z tłuszczu.

Placuszki proponuję podać z dipem
czosnkowym.






6 komentarzy:

  1. robię bardzo podobnie! z sosem czosnkowym - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Robię takie, tylko do cukinii dodaję ząbek czosnku. Jemy je już solo, bez sosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z czosnkiem w środku też musi być pyszne!:)

      Usuń
  3. Ostatnio robiłam i wyszły pyszne. Dodatkiem była kukurydza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak z sosem czosnkowym będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są rewelacyjne, ja dodaję jeszce cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...