28 sierpnia 2012

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety to jedno z tych dań, które pasuje
na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!





Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego woł- wieprz
  • 1 kajzerka
  • 2 małe cebule
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • kulka mozzarelli
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Mięso, namoczona i odciśnięta z wody kajzerka,
posiekane drobno cebule, płaską łyżkę soli,
pół łyżeczki pieprzu i jajko mieszamy dokładnie w misce.
Gdyby się za bardzo kleiło dosypujemy stopniowo bułkę tartą.
Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety dolewamy wodę-
o połowę mniej niż chcemy mieć całości i gotujemy.
Kulkę mozzarelli odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części.
Ma być mniej więcej ok. 20 kawałeczków.
Na rękę nabieramy porcję mięsa, a środek wypełniamy serem.
Nadajemy ładny kształt pulpetom i wrzucamy do wrzącej, gotującej się wody.
Gotujemy około 15-20 minut bez przykrycia.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i dolewamy do sosu stale mieszając,
żeby nie zrobiły się grudki.
Wlewamy passatę i śmietankę i dusimy 3 minuty.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Proponuję podawać z ziemniakami i surówką.


6 komentarzy:

  1. Robiłam pulpeciki nadziewane, ale zwykłym serem żółtym, z mozzarellą mogą być nawet lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich nadziewanych jeszcze nie jadlam, a wygladaja bardzo kuszaco! Na pewno przetestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne, koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam serdecznie, sa przepyszne... zawsze to jakas odmiana...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za wypróbowanie !! :))

      Usuń
  5. polecam serdecznie... przepyszne...

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...