10 sierpnia 2012

Spaghetti z bakłażanem i pieczarkami

Bakłażan to moje tegoroczne odkrycie.
Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.




Składniki:
  • 30 dkg makaronu spaghetti
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 bakłażan
  • 3-4 łyżki oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól& pieprz

Makaron gotujemy w osolonym
wrzątku wg. przepisu na opakowaniu-
ma być al dente.
Bakłażana myjemy i kroimy w
plastry o grubości ok 0,5 cm.
Smażymy go na oleju przez 3-4 minuty.
Następnie dodajemy umyte i pokrojone
w mniejsze części pieczarki,
posypujemy solą i dusimy pod
przykryciem przez 5 minut.
Kiedy sosu z pieczarek jest już sporo-
dolewamy śmietankę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Makaron dodajemy do sosu,
mieszamy i podajemy.
Proponuję na wierzchu
posypać jakąś zieleniną.


4 komentarze:

  1. Bakłażan i pieczarki świetnie się razem komponują, zwłaszcza z kremowym sosem. Pyszny makaron, chyba niedługo go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, faktycznie bakłażan i pieczarki to rewelacyjne połączenie :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, ładne zdjęcia ;) zapraszam do mnie na recenzję ksiązki kulinarnej o makaronach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z chęcią zaglądnę ;_)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...