2 lipca 2012

Chłodnik z ogórkiem

Upał jest tak niesamowity, 
że nie ma czym oddychać.
Nie chce się jeść, nie chce się gotować, ani tym bardziej stać przy garach.
Jedyne co mi przyszło do głowy to-
chłodnik.
W tych okolicznościach sama nazwa uspokaja...
Niezwykle smaczna bomba witaminowa, ze świeżym ogórkiem, rzodkiewką,
szczypiorkiem i jajkiem.
Jajko pasuje tu wyjątkowo dobrze.
Ja użyłam maślanki i zsiadłego mleka, ale możecie użyć kefiru,
czy jogurtu naturalnego.
Chłodnik jest szybki do zrobienia, piękny, kolorowy i w dodatku pyszny.






Składniki:
  • 1 litr maślanki
  • 200 gr. zsiadłego mleka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 duże świeże ogórki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • sól& pieprz

Ogórki i rzodkiewki dokładnie myjemy-
można obrać, ale niekoniecznie,
kroimy w talarki, żulietkę, kosteczkę, w co tylko chcemy i
wrzucamy do naczynka.
Dodajemy maślankę, zsiadłe mleko, pokrojony szczypiorek i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy szczypiorek.
Do talerza nalewamy chłodnik i dodajemy pokrojone na pół jajko.
Jedno na jedną porcję.


Z tych składników wychodzi 4-6 porcji.


2 komentarze:

  1. hm, jakoś upał mi osobiście nie wadzi, ale fakt, rozpuszczam się bez przerwy.
    lubię chłodniki, a upały to okazja do ich spożywania ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł....i okazja sprobowania zupelnie innej kuchni,powiedzialabym zapachnialo Bałkanami.
    Bardzo lubie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...