8 lipca 2012

Jajecznica z cebulką i pomidorami

Jajecznica to chyba najbardziej
znane śniadanie w Polsce.
Robiona na skwarkach z boczku,
słoniny, czy z samą cebulką.
Do jajecznicy można dorzucić wszystko,
dosłownie wszystko-
pieczarki, paprykę, wędliny, cebulę,
oliwki, pomidory, kapary,
kurczaka, wszystkie zioła,
czy nawet ziemniaki (frittata).
Jest pyszna w każdej formie.
A ta z cebulką i pomidorami-
chyba moja ulubiona!
Uwielbiam ją nakładać na
świeżutką bułkę.
Szybko, prosto, pysznie i syto!








Składniki:
  • 6 jajek
  • 3 pomidory
  • 100-150 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • sól& pieprz


Na maśle podsmażamy pokrojoną
w kostkę cebulę.
Pomidory sparzamy we wrzątku,
obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i
dorzucamy do złotej cebulki.
Smażymy 5 minut.
Jajka wybijamy do oddzielnego naczynia,
sprawdzamy ich świeżość i jeśli chcemy-
pozbywamy się zarodków.
Ja zawsze to robię.
Do jajek wlewamy mleko, dokładnie mieszamy
i dodajemy do cebuli i pomidorów.
Smażymy, doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Posypujemy szczypiorkiem.




2 komentarze:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...