1 listopada 2012

Puree z kalafiora

Puree z kalafiora z powodzeniem może
zastąpić ziemniaki do obiadu.
Pasuje do ryb, mięs czy kotletów.
Ja użyłam świeżego kalafiora,
ale oczywiście można go zastąpić mrożonym.
Gałka muszkatołowa fajnie
podkreśla smak delikatnego kalafiora,
a masło i mleko nadaje idealnej konsystencji.
Kalafiorowe puree jest naprawdę pyszne!
Idealny dodatek do dań.



Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól& pieprz

Kalafiora dokładnie myjemy,
dzielimy na różyczki i gotujemy
w osolonym wrzątku do miękkości.
Odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka.
Dolewamy mleka i dodajemy masło.
Gotujemy jeszcze 5-6 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Blendujemy albo rozdrabniamy widelcem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...