24 grudnia 2012

Banoffee pie - tarta na kruchym spodzie z bananami, krówką i bitą śmietaną, bez pieczenia

Nie przepadam za słodyczami, tzn-
powiem tak, mogę bez nich żyć,
a coś słodkiego jem raz na kilka miesięcy.
Dlatego też, w święta, urodziny, imieniny czy inne zloty
czeka mnie duże wyzwanie.
Po jednym kawałku ciasta mnie tak przytyka,
że nie jestem w stanie,
mimo szczerych chęci
spróbować wszystkiego choćby po kawałeczku.
Aleeeee, to ciasto jest inne!
I przyznam się do grzechu-
zeżarłam cały ten kawałek ze zdjęcia....
I chciałam jeszcze...
Na szczęście zdrowy rozsądek i fakt,
że muszę się nim podzielić wygrał;-)
Powiem tak, chyba najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam!
Szybkie! Bez pieczenia! Szok!
Kruche ciasto robi się błyskawicznie,
do tego gotowa masa krówkowa, banany
a to wszystko zalane ręcznie (!) ubitą śmietaną.
Ręcznie, a nie za pomocą robota, cóż za radość i satysfakcja!
Czekoladę, wiórki kokosowe i orzechy
można pominąć jeśli ktoś nie lubi, albo zastąpić czymś innym.

Wszystkiego słodkiego na święta Kochani, 
zdrowych, ciepłych, spędzonych w gronie najbliższych! 
Ściskam!;-)




Składniki:
(na 2 blaszki)
  • 220 gr ciastek- ja kupiłam zwykłe Petitki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml śmietany kremówki - musi być dobrze schłodzona
  • 1 puszka masy krówkowej - albo mleko skondensowane słodzone, gotować ok. 3 godzin
  • 2 duże banany
  • czekolada- ulubiona
  • 2 garści orzechów- ja miałam włoskie
  • wiórki kokosowe




 Ciasteczka przekładamy do czystej reklamówki
i zaczynamy się nad nimi znęcać-
to chyba najprzyjemniejszy etap robienia ciasta.
Tłuczemy, walimy, miażdżymy możemy także
nastukać ciastkom z wałka!
Nie hamujemy się, to jest akurat moment relaksu i rozluźnienia.
Storturowane okruchy ciastka łączymy
z rozpuszczonym masłem i miodem.
Ma powstać coś na obraz piasku nad morzem.
Całe dno blaszki- w moim przypadku dwa garnki ;-)
przykrywamy naszym ciastem i chowamy do lodówki,
albo zamrażalnika na jakieś 20 minut.
Po tym czasie na piasek wykładamy
po pół puszki masy krówkowej, pokrojone w plasterki banany-
jeden banan na jedno ciacho i
zalewamy ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Na to pokrojona czekolada-
4 kostki na jedną blaszkę plus garść pokrojonych orzechów i wiórki.
To ląduje do lodówki i czeka do następnego dnia!

13 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie:) daj kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak na pewno jest równie rewelacyjny, jak wygląd ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio to dość popularne, też sobie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie i zachęcająco wgląda :) koniecznie muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bosko i mam na to ogromny apetyt :) mam tylko 2 laickie pytanie: śmietana nie siadzie przez noc w lodowce? Czy dodatkowo ją czymś usztywniasz? No i czy dodajesz do niej cukru? I czy banany mozna wymieszac ze śmietana? Z góry dzięki za odpowiedzi, dopiero zaczynam kucharzyc i zadaję mnóstwo głupich pytań... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O śmietanę się nie martw- niczym jej nie usztywniam. Jeśli będzie dobrze ubita to nie siądzie;)
      Nie dodawałam do niej cukru. Ale możesz to zrobić, proponowałabym wówczas cukier puder. Nie jestem pewna co do wymieszania bananów z masą. Nie próbowałam tak.
      Ale nic złego nie powinno się dziać.
      Pozdrawiam;_)

      Usuń
  6. Zrobiłam :D i wyszło pysznie!!! Pełen zachwyt wszystkich "konsumentów" :)do śmietany dodałam tylko małą łyżeczkę cukru pudru, wymieszałam z bananami...i ogólnie rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...