3 maja 2013

Pasta jajeczna- najlepsza

Pasta jajeczna kojarzy mi się z dzieciństwem.
Ja od zawsze lubiłam jajca,
więc jak w przedszkolu była ta pasta na śniadanie
to zawsze byłam przeszczęśliwa.
Bardzo delikatna, nadzwyczaj smaczna i szybka.
Kiedyś nawet była tania,
ale od kiedy jajka kosztują tyle co tuńczyk...
troszkę się to zmieniło ;-)
Chociaż nie należy oczywiście popadać w skrajności.
Do pasty jajecznej można dodać trochę sera startego na tarce,
trochę musztardy, czy chrzanu
można ją doprawiać na różne sposoby.
Aczkolwiek ja preferuję typową, prostą
ale chyba najlepszą wersję pasty- podstawową.
Jajka, majonez i śmietana,
doprawiona solą i pieprzem.
Podana na świeżym chlebku, pycha!
Proponuję posypać szczypiorkiem,
jeśli się go ma ;-)



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól& pieprz
  • szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo,
przelewamy zimną wodą, obieramy i myjemy.
Kroimy w małą kosteczkę.
Możemy zmiażdżyć widelcem,
ale ja lubię jak są wyczuwalne kawałeczki jajca.
Dodajemy majonez i śmietanę,
szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.







2 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze odrobinę musztardy,a pomijam śmietanę:)Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...