6 września 2012

Makaron z bakłażanem i tuńczykiem w sosie pomidorowym

Ten przepis to totalna improwizacja,
bakłażan zalegał w kuchni już od jakiegoś czasu,
końcówka passaty pomidorowej też,
a tuńczyka zwykle mam w domu.
Więc pomyślała, ze może coś z tego będzie i ....
nie mogłam oderwać się od talerza!!!
Wyszło pysznie, delikatnie i
niemalże dietetycznie.
Czasami z resztek można
wyczarować naprawdę coś pysznego.
I muszę przyznać, że to danie będzie
gościć u mnie często!
Makron bucatini można zastąpić
spaghetti, świderkami, tagliatelle-
w zasadzie jakim tylko chcemy.
Polecam!



Składniki:
  • 10 dkg makaronu
  • pół bakłażana
  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie 
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól& pieprz


Makaron gotujemy al dente w
osolonym wrzątku wg zaleceń producenta.
Bakłażana myjemy i kroimy w talarki,
podsmażamy na maśle z dodatkiem oleju.
Odcedzony makaron i tuńczyka
dodajemy do bakłażana.
Polewamy passatą pomidorową i śmietanką.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
















2 komentarze:

  1. wyglada apetycznie, jutro to spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, myślę, że się nie zawiedziesz ;-) w każdym bądź razie daj znać !! :)

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...