Strony

18 kwietnia 2012

Naleśnikowe ruloniki truskawkowe

Przepyszne ruloniki truskawkowe,
idealne na śniadanie i dla tych małych i
dla tych dużych smakoszy słodkości.
Przyznam szczerze, że nie przepadam za naleśnikami-
mam traumę.
Podczas wakacji w Paryżu na wierzy Eiffla
jadłam najgorsze na świecie
naleśniki z czekoladą i bananami- ohyda!
Od tamtej pory bardzo rzadko je robię.
Ale w tej wersji są naprawdę
dobre i szczerze je polecam.




Składniki:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • dżem truskawkowy
  • mąka
  • mleko
  • woda gazowana
  • jajko
  • 2-3 łyż oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Proporcji naleśników nie podaję, 
ponieważ każdy ma własny przepis, 
a ja sama robię je na oko. 
Z mąki, mleka, wody, oleju, jajka, proszku do pieczenia i 
szczypty soli mieszamy ciasto na naleśniki- 
ma być leiste i rzadkie. 
Smażymy je kolejno, nie dodając już oleju na patelnię. 
Następnie na każdy naleśnik nakładamy ulubiony dżem- 
ja wybrałam truskawkowy i zawijamy w ruloniki. 
Każdy naleśnik przekrawamy na 4- 5 szt. małych zawijasków, 
W międzyczasie ubijamy śmietankę, 
można dodać do niej odrobinę cukru. 
Układamy na talerzu i polewamy śmietanką. 


7 komentarzy:

  1. apetyczne ruloniki
    warto usunąc weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. wejść w ustawienia bloga - potem w zakładkach wybrać komentarze, zjechać w dół i na dole zaznaczyć nie pokazuj weryfikacji

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby nalesniki a dzięki temu sposobowi podania zmieniają się nie do poznania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ślicznie wyglądają :)) faktycznie aż żal zjadac :)) Moja cora też miała traumę jak na wycieczce szkolnej dostali naleśniki z nadzieniem orzechowym :)) Oj oj to były jej najgorsze naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha wierzę, że można mieć traumę i to ogromną- zrób córci te naleśniki z ogromną ilością bitej śmietany i zapomni;-) pozdrawiam:D

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)