Strony

12 kwietnia 2012

Papryka faszerowana

Pieczona papryka, po brzegi wypełniona dobrze
doprawionym farszem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Mięso mielone i ryż są rewelacyjnym
wypełnieniem dla papryki,
polecam czerwoną bądź żółtą,
zielona byłaby za mało wyrazista.
Poza tym, jeśli ktoś nie lubi mięsa,
można użyć samego ryżu,
doprawionego ziołami, wkroić pomidorka,
bądź ryż zastąpić ulubioną kaszą-
też będzie dobre, a wariacji związanych z
faszerowaną papryką jest mnóstwo i myślę,
że jedynym ograniczeniem
jest tu nasza wyobraźnia.
Ja przedstawiam klasyczny sposób na paprykę
z farszem i muszę przyznać,
że na zimno smakuje mi chyba jeszcze bardziej.



Składniki:
  • 3-4 papryki
  • 50 dkg. mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
  • 40 dkg ryżu- może być w saszetkach
  • 1 łyżeczka oleju
  • słodka czerwona papryka
  • sól& pieprz

Papryki dokładnie myjemy, 
odcinamy im kapelusze i wyciągamy nasiona. 
Jeżeli nie chcą w miarę prosto stać to delikatnie 
równamy im podstawę, podcinając. 
W międzyczasie, na oleju podsmażamy mięso i 
mieszamy z ugotowanym na pół twardo ryżem. 
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 
Musi być dosyć ostre i wyraziste w smaku, 
bo sama papryka jest mdła po upieczeniu. 
Papryki napełniamy farszem, delikatnie dociskając. 
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, na dno można wlać trochę oleju. 
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika 
i pieczemy ok 30 min, po tym czasie na papryki kładziemy 
kapelusze i kontynuujemy pieczenie przez jeszcze 15 minut. 
Sprawdzamy czy są już odpowiednio upieczone- 
nie mogą się rozpadać i muszą pozostać jędrne. 
Proponuję podawać z delikatną sałatką bądź 
polane dobrą i sprawdzoną oliwą z oliwek. 


4 komentarze:

  1. Piękne te papryki! Szkoda, że ja nie mogę ich jeść;( Ale wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama kiedyś takie robiła i są ekstra! :) przeeepyszne! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je .... zwłaszcza z warstwą sera żółtego :>

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)