doprawionym farszem z ziemniaków,
białego sera, podsmażonej
cebulki z boczkiem
i delikatnym aromatem ziół.
Do ciasta również dodałam zioła,
sypnęłam majeranku, żeby pierogi się
lepiej trawiły i oregano.
Wyszło bardzo smacznie.
Z tej porcji wyszło mi
około 70 pierogów.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 50 dkg sera białego półtłustego
- 20 dkg boczku wędzonego
- 50 dkg mąki tortowej
- 250- 300 ml ciepłej wody
- 3 cebule
- majeranek
- oregano
- olej
- sól& pieprz
Ziemniaki obieramy, myjemy i
gotujemy w osolonej wodzie.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Boczek i cebule kroimy w kosteczkę
i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju.
Do dużej miski wsypujemy mąkę,
dodajemy łyżkę soli, majeranku i oregano,
mieszamy i dolewamy wodę.
Ciasto wyrabiamy- z tego przepisu
zawsze wychodzi miękkie i elastyczne.
Odstawiamy na chwilę, żeby odpoczęło.
Ziemniaki i ser rozgniatamy tłuczkiem,
albo przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy podsmażony boczek i cebulę,
łyżkę majeranku i oregano, doprawiamy do
smaku solą i pieprzem- nie żałujemy!
Ciasto dzielimy na 3 części i kolejno
każdą z nich wałkujemy, wycinamy szklanką
koła i nakładamy łyżkę farszu.
Zlepiamy brzegi i tak do wykończenia farszu.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie,
od momentu wypłynięcia
przez 1-2 minuty.
Pierogi po wyciągnięciu z wody można
od razu podsmażyć na masełku.
Albo polać podsmażoną cebulką, boczkiem, czy skwarkami.
wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńpierogi ubóstwiam.
OdpowiedzUsuńzaintrygowało mnie ziołowe ciasto. farsz ruski jest chyba moim ulbionym, a podane z boczkiem, to już wypas nie z tej Ziemi!
Podzielam opinię w 100%! :))
UsuńKocham pierogi!
OdpowiedzUsuńAle najbardziej te z truskawkami.
Albo z mięsem. Albo z kapustą i grzybami.
Albo.. ja kocham pierogi :D
:) własnie tak
Usuńbaaaaaaaaaardzo dobre, tez kocham pierogi z boczkiem od dzis!!! boczus od kani uzylam i sie nie zawiodlam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie sporo pieprzu!!!!! Wtedy jest ok......
OdpowiedzUsuń