Strony

24 czerwca 2012

Zapiekanki domowe

Uwielbiane i znane przez wszystkich,
małych, dużych, starszych i młodszych.
Można je spotkać w każdej
budce z fast-foodami.
Podawane z pieczarkami, cebulą,
papryką, wędliną czy szynką.
Ostatnio na dworcu zachodnim w
naszej pięknej stolicy jadłam zapiekankę
z sosem pomidorowym i serem...
I zastanawiałam się czy to jeszcze
można nazwać zapiekanką?
No ale, nie było aż tak źle-
choć więcej się nie skuszę..
Moja zapiekanka to bardziej tradycyjna,
z podsmażonymi pieczarkami,
cudownie roztopionym serem
i szczypiorkiem na bagietce.
Dodatkowo dodałam jeszcze
wędlinę, ale oczywiście ten element
można pominąć.
Wyszło pysznie, domowe zapiekanki
są nie do pobicia! 








Składniki:
  • 2 bagietki
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg sera żółtego, np, gouda
  • kilka plasterków szynki- ulubionej
  • szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • sól& pieprz

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plastry,
albo ścieramy na tarce jarzynowej.
Podsmażamy na maśle,
delikatnie solimy i  pieprzymy
smażymy do momentu odparowania wody.
Bagietki przekrawamy na pół,
układamy na nich szynkę, pieczarki i
posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do 160 stopni i pieczemy do momentu
roztopienia się sera.
Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Polewamy ketchupem i
majonezem.

Sosu z pieczarek nie trzeba odparowywać-
można nim polać bagietki.

7 komentarzy:

  1. Przepis można dowolnie urozmaicić. Ja proponuję dodać ogóreczki konserwowe oraz ser feta. Smakuje znakomicie. Wszystko zależy jedynie od naszej kreatywności i dobrego wyczucia smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się.:)Każdy przepis można dowolnie urozmaicać i często to robię:) Jeśli chodzi natomiast o zapiekanki to zdecydowanie wolę tradycyjną wersję :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak ja dawno takich nie jadłam, pamiętam jak robiło się w dzieciństwie na urodzinowe imprezki, trzeba by to kiedyś powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zdecydowanie ze 2 razy w miesiącu robię:)

      Usuń
  3. Mmmmmm,nie kuś bo bagietki nie mam :( ale pyszne ach bym sobie jedna schrupała mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często robię je ze zwykłych bułek, np. kajzerek :) Przecież w życiu czasami trzeba iść na łatwiznę!!:)

      Usuń
  4. zapiekanki są pyszne:) takie domowe o niebo lepsze od kupnych:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)