Pamiętam potrawkę z kurczaka z przedszkola,
ze szkoły podstawowej i oczywiście z domu.
Zawsze smakowała wyśmienicie- nawet w szkole!
Kawałeczki kurczaka w delikatnym sosie z warzywami- pycha!
Pamiętam jeszcze, że mięso było tak ugotowane-
a mianowicie rozgotowane, że kurczak tworzył pojedyncze niteczki-
i to było właśnie cudowne!
Nigdy nie robiłam potrawki, ale tak za mną chodziła od jakiegoś czasu,
że nie mogłam się powstrzymać.
Zrobiłam- oczywiście zapytałam Mamuśki, co tam dodaje.
I wyszło niesamowicie- nie spodziewałam się, że będzie tak przepysznie!
Powiem szczerze- jeżeli nie macie dobrego przepisu
na potrawkę z kurczaka to musicie wypróbować ten przepis!
Składniki:
- 1 kg. podudzi z kury
- 5 dużych marchewek
- 2 duże pietruszki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- łyżka oleju
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 ml śmietanki 30%
- sól& pieprz
Zaczynamy od ugotowania wywaru.
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
Wyławiamy szumowiny, dodajemy łyżkę soli i gotujemy
przez 1 godzinę na średnim ogniu.
Mięso wyławiamy, studzimy i obieramy z kości.
Wywar zostawiamy.
W międzyczasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewki i pietruszki.
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle i oleju.
Do zeszklonej dodajemy marchewki i pietruszki.
Podsmażamy przez chwilkę stale mieszając.
Dodajemy szklankę wywaru i gotujemy bez przykrycia.
Kiedy wywar odparuje- warzywa posypujemy mąką i dokładnie mieszamy.
Dodajemy mięso obrane z kości i
stale mieszając- żeby nie zrobiły się kluski dodajemy stopniowo cały wywar.
Sos ma być dosyć gesty.
Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Potrawkę z kurczaka podałam z moimi ulubionymi
i ekspresowymi kluseczkami.
Danie idealne na niedzielę, a te kluseczki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńKluseczki są pyszne i ekspresowe:) a potrawka.... mmmm.......:)
UsuńPrzepisy są super. Korzystałam z nich w swojej kuchni. Tylko moim zdaniem zbyt dużo mąki w tych przepisach. Ja robiłam wszystko bez jej pomocy i też było pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepisy się podobają:) Kwestia mąki- faktycznie dodaję ją przeważnie do wszystkich sosów, chyba, że są na bazie śmietanki czy śmietany:) Ale kwestia gustu i smaku, jeżeli wychodzi równie smacznie bez niej, to bardzo się cieszę!:) Pozdrawiam:)
UsuńChetnie wykorzystuje ugotowane miesko( najczęściej z rosołu) do zrobienia roznego rodzaju szybkich potrawek.Jest szybko , wygodnie i smacznie !!!Dlatego podoba mi sie pomysł.Fakt- maka to przesada!!!
OdpowiedzUsuńSos to nie zupa:) musi być gęsty :) a zagęścić można mąką i pszenna i ziemniaczana, żółtkami albo podczas redukcji- ale wówczas zajmuje to dużo czasu. Więc korzystam z dobrodziejstw natury i wybieram mąkę :) Pozdrawiam
Usuńsuper pomysl napewno z niego skorzystam,ja tez uzywam duzo maki!
OdpowiedzUsuńDobra mąka nie jest zła hihihi :) zachęcam gorąco bo potrawka jest naprawdę pyszna:)
Usuńpyszne zrobilem
OdpowiedzUsuńsuper bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
UsuńSuper przepis. Podobają mi się Twoje przepisy - przypominają te domowe no i nie królują w nich składniki i przyprawy, których na oczy nie widziałam jak to w niektórych blogach bywa. Będę Cię śledzić;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Czuj się dobrze ugoszczona! Pozdrawiam i zapraszam:)
UsuńRobiłam dzisiaj.Potrwka chodziła za mną bardzo długo i się oplacało bo było pysznie !! Podobają mi się Twoje przepisy i znowu tu wrócę.
OdpowiedzUsuńSuper ! I zapraszam jak najczęściej ! ;-)
UsuńDzisiejszą inspiracją Jesteś dla mnie...
OdpowiedzUsuń