Strony

12 sierpnia 2012

Kartoffelsalat- sałatka ziemniaczana

Sałatka wywodzi się z kuchni niemieckiej.
Podstawowym jej składnikiem są
oczywiście ugotowane ziemniaki z
dodatkiem majonezu bądź oleju z octem.
Sałatka ma bardzo wiele odmian.
Moja wersja nie jest
tradycyjna ale bardziej spolszczona-
tak aby pasowała naszym kubkom smakowym.
Ja nie dodaję cebuli-
ale jeżeli już ją dodajecie, to proponuję
sałatkę zjeść tego samego dnia,
żeby się nie zepsuła.
Sałatka jest smaczna i syta.
Szybko się ją przyrządza.
Robię ją bardzo rzadko,
ale zawsze smakuje równie dobrze.




Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 plasterki wędliny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól& pieprz

Jajka, wędlinę i ogórki kroimy w kostkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach,
obieramy i kroimy w mniejsze części-
dorzucamy do reszty.
Dodajemy majonez, śmietanę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Można posypać szczypiorkiem,
czy inną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)