Setki razy mijałam go w sklepach,
ale jakoś nigdy nie wiedziałam
do czego go wykorzystać,
Ale odkąd się odważyłam kupić
bakłażana po raz pierwszy-
tak w tym momencie
ładuję go do wszystkiego.
Jest pyszny! - uwielbiam go.
A do mojego ukochanego makaronu
pasuje rewelacyjnie.
Danie jest delikatne w smaku,
ale bardzo dobre.
Polecam.
Składniki:
- 30 dkg makaronu spaghetti
- 30 dkg pieczarek
- 1 bakłażan
- 3-4 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki 30%
- sól& pieprz
Makaron gotujemy w osolonym
wrzątku wg. przepisu na opakowaniu-
ma być al dente.
Bakłażana myjemy i kroimy w
plastry o grubości ok 0,5 cm.
Smażymy go na oleju przez 3-4 minuty.
Następnie dodajemy umyte i pokrojone
w mniejsze części pieczarki,
posypujemy solą i dusimy pod
przykryciem przez 5 minut.
Kiedy sosu z pieczarek jest już sporo-
dolewamy śmietankę i doprawiamy
do smaku solą i pieprzem.
Makaron dodajemy do sosu,
mieszamy i podajemy.
Proponuję na wierzchu
posypać jakąś zieleniną.
Bakłażan i pieczarki świetnie się razem komponują, zwłaszcza z kremowym sosem. Pyszny makaron, chyba niedługo go zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, faktycznie bakłażan i pieczarki to rewelacyjne połączenie :)
UsuńWygląda pysznie, ładne zdjęcia ;) zapraszam do mnie na recenzję ksiązki kulinarnej o makaronach ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, z chęcią zaglądnę ;_)
Usuń