Strony

9 sierpnia 2012

Grecka Moussaka μουσακάς

Mussaka to danie z kuchni greckiej,
jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut, 
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!





Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól
Sos mięsny:
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprz- woł
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól& pieprz
Sos beszamelowy:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki mąki 
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 gr. sera żółtego
  • sól& pieprz

Ziemniaki skrobiemy, myjemy i
gotujemy w osolonym wrzątku.
Ostudzone przeciskamy przez praskę
albo gnieciemy tłuczkiem.
Bakłażana i cukinię myjemy,
kroimy w plastry i solimy z każdej strony-
sól wyciągnie goryczkę i odstawiamy.

Na oleju podsmażamy mięso,
dolewamy pomidory, dodajemy cukier
i gotujemy przez pół godziny.
Sos ma być gęsty-
doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i ziołami.
Sos musi być pikantny i dobrze słony.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy.
Stopniowo i cały czas mieszając
dolewamy mleka.
Gdy sos już zgęstnieje-
dodajemy starty na tarce zółty ser
i doprawiamy do smaku gałką,
solą i pieprzem.



Naczynie żaroodporne (moje 3,5-4l)
smarujemy łyżką oleju.
Na dno równą warstwą układamy
ziemniaki, następnie opłukane
plastry cukinii.
Wszystko delikatnie dociskamy.
Na cukinię wylewamy sos mięsny.
Znowu dociskamy.
Kolejna warstwa to bakłażany-
również opłukane, albo wytarte
ręcznikiem kuchennym.
Ostatnia warstwa to sos beszamelowy.
Naczynie przykrywamy pokrywką,
albo folią aluminiową i wstawiamy do
nagrzanego do 180stopni piekarnika.
Pieczemy około 15 minut.
Następnie odkrywamy i pieczemy
jeszcze 20 minut.



6 komentarzy:

  1. Ciekawe, ale nigdy nie jadłam moussaki. Chciałabym kiedyś spróbować... Może czas zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, polecam, nie ma na co czekać mussaka jest pyszna!:)

      Usuń
  2. Uwielbiam a jeszcze w tym roku nie robiłem, dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie wersje z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jedno z moich ulubionych dań! nigdy nie dawałam cukinii, następnym razem spróbuję z jej dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)