jej podstawą są bakłażany i mięso mielone.
Moja wersja mussaki ma w sobie jeszcze cukinię, ziemniaki i
sos beszamelowo- serowy.
Ja nie lubię cynamonu, więc go nie dodaję, natomiast jeśli komuś
nie przeszkadza to do sosu można dodać jeszcze właśnie cynamon.
Nie jest to na pewno danie, które robi się w 15 minut,
bo czas przygotowania to jakieś 1,5h.
Ale jest tego warta.
Mussaka jest pyszna- ma w sobie tyle smaków, a wszystkie
do siebie idealnie pasują.
Na dodatek jest bardzo syta.
Rewelacyjny obiad- szczerze polecam!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 kg ziemniaków
- olej
- sól
- 50 dkg mięsa mielonego wieprz- woł
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól& pieprz
- 1/3 kostki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 500 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 gr. sera żółtego
- sól& pieprz
Ziemniaki skrobiemy, myjemy i
gotujemy w osolonym wrzątku.
Ostudzone przeciskamy przez praskę
albo gnieciemy tłuczkiem.
Bakłażana i cukinię myjemy,
kroimy w plastry i solimy z każdej strony-
sól wyciągnie goryczkę i odstawiamy.
Na oleju podsmażamy mięso,
dolewamy pomidory, dodajemy cukier
i gotujemy przez pół godziny.
Sos ma być gęsty-
doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i ziołami.
Sos musi być pikantny i dobrze słony.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy.
Stopniowo i cały czas mieszając
dolewamy mleka.
Gdy sos już zgęstnieje-
dodajemy starty na tarce zółty ser
i doprawiamy do smaku gałką,
solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne (moje 3,5-4l)
smarujemy łyżką oleju.
Na dno równą warstwą układamy
ziemniaki, następnie opłukane
plastry cukinii.
Wszystko delikatnie dociskamy.
Na cukinię wylewamy sos mięsny.
Znowu dociskamy.
Kolejna warstwa to bakłażany-
również opłukane, albo wytarte
ręcznikiem kuchennym.
Ostatnia warstwa to sos beszamelowy.
Naczynie przykrywamy pokrywką,
albo folią aluminiową i wstawiamy do
nagrzanego do 180stopni piekarnika.
Pieczemy około 15 minut.
Następnie odkrywamy i pieczemy
jeszcze 20 minut.
Ciekawe, ale nigdy nie jadłam moussaki. Chciałabym kiedyś spróbować... Może czas zrobić. :)
OdpowiedzUsuńJasne, polecam, nie ma na co czekać mussaka jest pyszna!:)
UsuńUwielbiam a jeszcze w tym roku nie robiłem, dzięki za inspiracje!
OdpowiedzUsuńcała przyjemność po mojej stronie!;-)
UsuńLubie wersje z ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych dań! nigdy nie dawałam cukinii, następnym razem spróbuję z jej dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuń