na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu
- 10-15 dkg boczku wędzonego
- 15 dkg sera żółtego twardego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól & pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według producenta,
koniecznie musi być al dente-
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy
na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wrzucamy pokrojone w talarki ząbki czonku,
podsmażamy przez minutę.
W międzyczasie jajka zlewamy wrzącą wodą na kilka sekund-
trzeba je sparzyć.
Wbijamy je do dużej miski, dodajemy śmietankę,
podsmażony boczek, solimy, pieprzymy,
dodajemy starty na tarce ser i mieszamy.
Makaron odcedzamy- absolutnie nie przelewamy go wodą
i dodajemy do reszty.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy ostatecznie
do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu można posypać szczypiorkiem.
Dzięki temu, że makaron jest gorący,
z jajek nie zrobi się jajecznica,
tylko wytworzy się fajny sosik.
Uwielbiam i wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przepis! A do tego te zdjęcia... super! :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie na ten makaron każdy ma inny sposób.
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :)
ja robie bez śmietanki i jest pyszny
OdpowiedzUsuńbez śmietanki też robię- w obu tych wersjach smakuje świetnie :)
Usuńja bałam się o jajka i sos na minutę na ogień i mieszałam....poza tym wszystko to samo... genialnie
OdpowiedzUsuńNo to się bardzo cieszę, że smakowało!:) nie ma nic lepszego od takiego komentarza:))
Usuń