27 sierpnia 2012

Spaghetti carbonara

Pasta alla carbonara to jedno z tych dań włoskich,
na które każdy ma inny przepis...
Podstawą są tu jajka, szynka pancetta i ser
Pecorino Romano albo Parmigiano- Reggiano
czyli parmezan.
Natomiast każdy Włoch przygotowuje tę
pastę według własnego przepisu.
Niektórzy dodają same żółtka i ser, inni całe jaja i ser,
jeszcze inni jajka, ser i śmietanę,
z dodatkiem mleka też się spotkałam.
To trochę tak jak z naszą pomidorówką-
każda gospodyni ma swój autorski sposób.
Mnie najbardziej smakuje wersja spolszczona,
co nie zmienia faktu,
że danie jest niesamowicie syte, pyszne i
bardzo szybkie w przygotowaniu.



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu
  • 10-15 dkg boczku wędzonego
  • 15 dkg sera żółtego twardego
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól & pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według producenta,
koniecznie musi być al dente-
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy
na patelni bez dodatku tłuszczu.
Wrzucamy pokrojone w talarki ząbki czonku,
podsmażamy przez minutę.
W międzyczasie jajka zlewamy wrzącą wodą na kilka sekund-
trzeba je sparzyć.
Wbijamy je do dużej miski, dodajemy śmietankę,
podsmażony boczek, solimy, pieprzymy,
dodajemy starty na tarce ser i mieszamy.
Makaron odcedzamy- absolutnie nie przelewamy go wodą
i dodajemy do reszty.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy ostatecznie
do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu można posypać szczypiorkiem.
Dzięki temu, że makaron jest gorący,
z jajek nie zrobi się jajecznica,
tylko wytworzy się fajny sosik.


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam i wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny przepis! A do tego te zdjęcia... super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie na ten makaron każdy ma inny sposób.
    Uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robie bez śmietanki i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez śmietanki też robię- w obu tych wersjach smakuje świetnie :)

      Usuń
  5. ja bałam się o jajka i sos na minutę na ogień i mieszałam....poza tym wszystko to samo... genialnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to się bardzo cieszę, że smakowało!:) nie ma nic lepszego od takiego komentarza:))

      Usuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...