tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.
Składniki:
- 20 dkg kurek
- 1 duża cebula
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól& pieprz
Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i
gotujemy ok. 20-30 minut.
Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w sporą
kostkę cebulę, dorzucamy grzybki i
podsmażamy ok 5 minut.
Posypujemy mąką, dokładnie mieszamy i
dolewamy szklankę wody, gotujemy.
Mieszamy aż sos zgęstnieje, jak jest zbyt gęsty-
to dolewamy stopniowo wodę.
Dolewamy śmietankę i przyprawiamy
solą i pieprzem do smaku.
Pysssssssssssszny sosik :)
OdpowiedzUsuńPrzecudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńładna fotka!!
OdpowiedzUsuń