Strony

28 sierpnia 2012

Sos kurkowy

Kolejna odsłona sosu grzybowego,
tym razem z kurek.
Sos jest pyszny i dosyć
szybki do zrobienia.
Kurki wystarczy obgotować,
a reszta już się sama dzieje.
Można go podawać z ziemniakami,
kluskami śląskimi, ekspresowymi
kluseczkami na śmietanie, makaronem,
czy po prostu z chlebem.
W każdej wersji będzie smakować
obłędnie smacznie.




Składniki:
  • 20 dkg kurek
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól& pieprz

Kurki oczyszczamy, dokładnie myjemy i
gotujemy ok. 20-30 minut.
Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w sporą
kostkę cebulę, dorzucamy grzybki i
podsmażamy ok 5 minut.
Posypujemy mąką, dokładnie mieszamy i
dolewamy szklankę wody, gotujemy.
Mieszamy aż sos zgęstnieje, jak jest zbyt gęsty-
to dolewamy stopniowo wodę.
Dolewamy śmietankę i przyprawiamy
solą i pieprzem do smaku.



6 komentarzy:

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)