na każdą prawie że okazję.
Można je nafaszerować wszystkim czym chcemy.
Pomidorami suszonymi, pieczarkami,
kalafiorem,grzybami, serem, jajkiem, brokułami,
czy też właśnie mozzarellą.
Te kulki mięsne z serem w środku, w sosie pomidorowym
sprawiają wrażenie jakbyśmy stały przy nich godzinami.
Nic bardziej mylnego!
A pulpeciki są pyszne!!
Składniki:
- 50 dkg mięsa mielonego woł- wieprz
- 1 kajzerka
- 2 małe cebule
- bułka tarta
- 1 jajko
- kulka mozzarelli
- 300 ml passaty pomidorowej
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Mięso, namoczona i odciśnięta z wody kajzerka,
posiekane drobno cebule, płaską łyżkę soli,
pół łyżeczki pieprzu i jajko mieszamy dokładnie w misce.
Gdyby się za bardzo kleiło dosypujemy stopniowo bułkę tartą.
Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety dolewamy wodę-
o połowę mniej niż chcemy mieć całości i gotujemy.
Kulkę mozzarelli odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części.
Ma być mniej więcej ok. 20 kawałeczków.
Na rękę nabieramy porcję mięsa, a środek wypełniamy serem.
Nadajemy ładny kształt pulpetom i wrzucamy do wrzącej, gotującej się wody.
Gotujemy około 15-20 minut bez przykrycia.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i dolewamy do sosu stale mieszając,
żeby nie zrobiły się grudki.
Wlewamy passatę i śmietankę i dusimy 3 minuty.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Proponuję podawać z ziemniakami i surówką.
Robiłam pulpeciki nadziewane, ale zwykłym serem żółtym, z mozzarellą mogą być nawet lepsze.
OdpowiedzUsuńTakich nadziewanych jeszcze nie jadlam, a wygladaja bardzo kuszaco! Na pewno przetestuje :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
polecam serdecznie, sa przepyszne... zawsze to jakas odmiana...
OdpowiedzUsuńdziękuję za wypróbowanie !! :))
Usuńpolecam serdecznie... przepyszne...
OdpowiedzUsuń