Strony

2 sierpnia 2012

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Typowo letnia i wakacyjna zupa.
Co prawda szczaw w słoikach jest
na sklepowych półkach
przez cały rok,
ale tak dobrze smakuje tylko
w okresie letnim.
Moja Mamuśka zupę szczawiową gotuje
z ryżem, albo z ziemniakami-
w obu tych wersjach smakuje świetnie.
Chociaż ja chyba preferuję
wersję z ziemniakami.
Oczywiście obowiązkowo z jajkiem.
Polecam, zupa jest bardzo dobra i szybka.




Składniki:
  • 1,2- 1,4l zimnej wody
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 150gr mielonego szczawiu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • sól& pieprz


Do garnka wlewamy zimną wodę,
dodajemy oskrobane, umyte i
pokrojone ziemniaki i marchewkę.
Dorzucamy listek laurowy,
ziele angielskie i 1 łyżkę soli.
Gotujemy do miękkości warzyw i
dodajemy szczaw, śmietankę i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z jajkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)