Strony

15 października 2012

Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem

To danie robi się dosłownie w 5-7 minut-
a mianowicie tyle ile gotuje się makaron.
Bardzo szybko, wręcz ekspresowo.
Doskonały obiad dla zabieganych.
Bardzo delikatny makaron, z pewnością posmakuje dzieciom.
Sos śmietanowy idealnie tutaj pasuje,
a pomidorki dodają świeżości potrawie.
Ja użyłam małych pomidorków, nie koktajlowych, nie cherry-
po prostu małych.
Są słodziutkie, soczyste i pyszne.
Ale można je oczywiście zastąpić zwykłymi dużymi pomidorami.
Polecam.




Składniki:
  • 20 dkg makaronu tagliatelle
  • 10 dkg łososia wędzonego
  •  5-6 małych pomidorków
  • 3-4 łyżki śmietany 12% 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól& pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonym
wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Na oliwie przez 1 minutę podsmażamy
umyte i pokrojone pomidorki.
Dodajemy odcedzony makaron,
małe kawałki łososia, śmietanę i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



1 komentarz:

  1. Makaron wygląda bardzo apetycznie, ja jednak radziłabym pomidory spażyć obrac ze skórki :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)