Strony

8 października 2012

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym chyba
większości z nas kojarzą się z dzieciństwem.
Pyszne kuleczki mięsne
otulone delikatnym sosem koperkowym,
podawane przeważnie z ziemniakami,
to nasze polskie, pyszne danie.
Ja osobiście przepadam za pulpetami,
w każdej odsłonie.
Czy są to po prostu pulpety w sosie pomidorowym
czy też pulpety z mozzarellą,
czy w sosie pieczarkowym, wszystkie są pyszne.
Robi się je szybko i w zależności od gustu
można je podać z makaronem czy z ziemniakami.
Polecam, na szybki obiad.



 Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprz- woł.
  • 2 kajzerki
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mąka pszenna
  • pęczek koperku
  • sól& pieprz

Drobno pokrojoną cebulę,
namoczone i odciśnięte z wody bułki,
jajko, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i
bułkę tartą dokładnie mieszamy z mięsem mielonym.
Z masy formujemy kuleczki.
Każdego pulpecika obtaczamy w mące
i podsmażamy w garnku na oliwie.
Jak się zrumienią podlewamy je wodą-
tak aby je zakryć.
Gotujemy około 15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy umyty i
pokrojony drobno koperek.
2 łyżki mąki dokładnie rozrabiamy w wodzie i
wlewamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dolewamy mleko, śmietankę i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



3 komentarze:

  1. ubóstwiam koperek, pulpety z koperkiem również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dzisiaj te pupleciki i wyszły pyszne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)