Strony

31 marca 2013

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna polska sałatka,
która w latach '80 i '90 królowała
chyba na wszystkich imprezach domowych.
Sałatka ponadczasowa, prosta i
absolutnie pyszna.
Nie wyobrażam sobie
Świąt Wielkanocnych bez tej sałatki-
zawsze jest u nas na stole.
Ale pasuje na wszystkie okazje,
bardzo wdzięczny smak pasuje nawet do wódeczki.
Sałatka w wykonaniu mojej Mamuśki-
wszystkie warzywa pokrojone w jednakową kosteczkę,
wszystkie idealnie lekko twardawe.
Ugotowane w parowarze.
Bezwzględnie w mundurkach!
W sałatce nie ma groszku,
ale jak ktoś lubi to można go dodać.
Sos zrobiony jest na bazie majonezu, jogurtu i musztardy.
Całość- rewelacja!




Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 6 młodych marchewek
  • 10 małych ogórków kiszonych
  • 3 pietruszki
  • 4 jajka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól& pieprz

Ziemniaki, marchewki i pietruszki dokładnie szorujemy,
wkładamy do parowaru albo do garnka i
parujemy/gotujemy do momentu
kiedy warzywa będą jeszcze lekko twardawe.
Nie surowe- takie al dente.
Jajka gotujemy na twardo.
Ogórki kroimy w kosteczkę-
można je wcześniej obrać, ale nie trzeba.
Ugotowane jajka i warzywa obieramy ze skórki i
kroimy w kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce,
wraz z odsączoną kukurydzą.
Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos i
zalewamy sałatkę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Zdecydowanie się z Tobą zgadzam! Tradycyjna sałatka musi się znaleźć na wielkanocnym stole! :) Wesołych świąt życzę! www.mybettermeals.blogspot.com! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)