Strony

25 lipca 2013

Kluski z serem

Kluski z serem znam od dzieciństwa.
Uwielbiałam je jako mała dziewczynka,
więc pozostał mi do nich sentyment.
Oprócz sentymentu jest jeszcze smak,
banalnie prosty i nieskomplikowany.
Ale w tej prostocie drzemie naprawdę coś fajnego.
Pamiętam jak w przedszkolu podawali nam na obiad
kluski z serem posypane cukrem.
I powiem szczerze,
że bardziej moim kubkom smakowym przypadła wersja na słono.
Nie sądzę, że znajdzie się ktoś
kto jeszcze nie jadł klusków z serem,
czy jak to się powinno poprawnie wymawiać makaronu z serem.
Raz na jakiś czas te kluski lądują na moim talerzu i
zawsze cieszy mi się gęba...
Jak to wspaniale móc powrócić choćby smakiem,
choć na chwilkę do zdartych kolan, ubrudzonego nosa i
podartych kolorowych rajstopek...




Składniki:
  • 500g makaronu świderki
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 200 ml śmietany 
  • 1 łyżka masła
  • boczek - opcjonalnie
  • sól i pieprz


Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu,
odcedzamy i przelewamy delikatnie zimną wodą.
Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego śmietanę.
W garnku roztapiamy masło,
dodajemy makaron i ser ze śmietaną.
Wszystko dokładnie mieszamy,
gotujemy jeszcze jakieś 2-3 minuty i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek wytapiamy na patelni i dodajemy na talerzu.

3 komentarze:

  1. Kluski z serem jadam, ale zawsze idą w parze z cukrem waniliowym i cynamonem. Takie połączenie to dla mnie nowość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę :)) a jednak :) no cóż to pozostaje chyba tylko spóbować tej wersji :)

      Usuń
  2. jak dla mnie bomba !!! smak z dzieciństwa ;)
    pozdrawiam i powodzonka życzę

    OdpowiedzUsuń

Skrobnij coś, nie wstydź się ;-)