Pyszny węgierski jednogarnkowiec- Lecsó.
Leczo to danie na bazie papryki, pomidorów i cebuli,
dodatkiem przeważnie jest kiełbasa czy boczek.
Ja dodatkowo dodaję jeszcze kabaczka albo cukinię.
W moim domu zawsze się tak robiło i robi i osobiście nie wyobrażam sobie lecza bez cukini.
Przepis na to leczo Mamuśka dostała od
swojej koleżanki x lat temu i od tamtej pory robimy tylko takie.
Jest pyszne!!
To najlepsze leczo jakie kiedykolwiek jadłam.
Najlepiej smakuje z sezonowych, letnich warzyw,
ze świeżej papryki i dojrzałych, miękkich pomidorów.
Jeżeli chcecie zrobic leczo w zimie albo poza sezonem,
to można świeże pomidory zastącpic tymi z puszki.
Nie będzie to zapewne ten sam smak, ale bardzo zbliżony i na pewno nie gorszy.
Z kromką chleba rewelacja !!
Składniki:
- 1,5- 2kg miękkich pomidorów
- 3 cukinie
- 3 papryki
- 40 dkg kiełbasy
- 3 cebule
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
W garnku na oleju podsmażamy pokrojone w plastry cebule.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy i dodajemy do cebuli.
Paprykę kroimy w sporą kostkę i do gara.
Gotujemy jakieś 20-30 min.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i kiełbasę.
Gotujemy jeszcze przez 10 min.
Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.
uwielbiam leczo:) w moim przepisie pomidory lądują w garnku na końcu, u Ciebie widzę, że zaraz na początku, może kiedyś spróbuję takie wersji
OdpowiedzUsuńWrzucam je na początku, bo później tworzą cudny sosik, który uwielbiam zbierać później chlebkiem :)) spróbuj, a nóż posmakuje Ci moja wersja :)
UsuńLeczo to mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńojj to zupełnie tak jak ja :)))
UsuńFajne, proste danie, strasznie dawno go nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńPrzypomnialas mi czasy mojego dziecinstwa ..... ;) Uwielbiam ;) Musze je zrobic :) Pzdr My simple cuisine :)
OdpowiedzUsuńZjadłaś moje serce mamo. Ale cukinia ze skórką w leczo to nowość.
OdpowiedzUsuń